От какви материи се тъкат килимите

Килимът се използва от векове. Най-древният оцелял килим е намерен в Сибир и датира от 4-5 век пр. Хр. Традиционно килимите се изработват от вълна, но от навлизането на синтетичните материи през 20 век се използват вече и полиестер, полипропилен, вискоза и акрил. Тук ще се опитаме да обобщим накратко най-важните и широкоизползвани материи за килими на българския пазар.


Вълна

Вълната е един от най-старите материали, които се използват за производтво на текстил, включително в килимарството. Употребява се при ръчно връзваните, ръчно тъканите килими, килимите ръчен тафт и при някои машинно тъкани килими. Най-вече като материал, от който се произвежда хафът (велурът, косъмът) на килимите. При номадските и селските килими вълнена е и основата на килима.

Жива вълна е вълната, добита чрез подстригване на живо животно. Обикновено от овце от специални породи, отглеждани основно заради вълната им. Така добитата вълна не се подлага на преработка, която да нарушава влакното (за разлика от дърпаната вълна).

Структура

Влакната са съставени от различни видове протеини. Най-интересните са кератините. На тях се дължи високата еластичност и здравина на вълната.

Видове вълна

  • Жива вълна – остригана от живи овце;
  • Кожарска вълна – добита от одраната кожа на овце, с по-ниско качество;
  • Високо-планинска вълна – висококачествена и високо устойчива, от овце отглеждани в планина – напр. в Хималаите за Непалската вълна;
  • Равнинна вълна – мека и лъскава от овце отглеждани в големи равнини, напр. Новозеландска вълна;

Колкото по-дълги са вълнените влакна, толкова по-качествена е вълнената прежда.

Свойства

Вълната притежава естествено терморегулиращо свойство. Във вътрешността на влакната си вълната може да поема водна пара, докато повърхността й отблъсква вода. Вълната може да поеме до 36% от сухото си тегло, без да се чувства влажна. Тя отдава влажност много по-бързо от памука, например. Вълната е много добър изолатор. Тя се състои от до 85% въздух, който не позволява на топлината в помещението да премине през килима и да се трансформира толкова лесно. Влакната й са много еластични и благодарение на специфичната им форма, много трудно поемат мръсотия и не се мачкат. Вълната има много висока цветоустойчивост и е трудно запалима, защото не гори, а тлее. Много от класическите ориенталски килими се оцветяват с естествени багрила.


Акрил

Актилът се използва при килимите ръчен и машинен тафт. Най-висококачествен е тайванският акрил, който по характеристики се доближава до вълната. Килимите от полиакрил са меки на пипане, трудно се замърсяват и лесно се почистват. Добър вътрешен изолатор са. Препоръчва за използване в детски стаи, защото не задържа прах и не отделя власинки. Новите влакна се произвеждат от специалната акрилна прежда еспирел, която е изключително издръжлива и има естествен "вълнен" вид.


Памук

След вълната, памукът е втората по значение тъкан при ръчно връзваните килими. Използва се за изработка на ръчно тъканите килими като черги, както и за основа при ръчно връзваните вълнени килими. Устойчива и стабилна естествена материя. За разлика от вълната обаче, не абсорбира влага и не се препоръчва за постоянно влажни помещения – може да мухляса. Предимство на ръчно тъканите килими – черги, е възмножността да се перат в пералня.

Мерсеризиран (облагороден) памук

Използва се като по-евтин заместител на коприната в хафа на някои килими. Най-вече при ръчно връзвани килими в Кашмир – Индия, и Кайзери – Турция. Изглежда подобно на коприната, приятен и мек на допир. Допълнителната обработка му придава по-добра устойчивост от необработения памук, но не колкото на коприната или вълната.


Коприна

Най-луксозния материал при производството на килими. Материалът е високо ценен заради трудоемкия процес на добиване от пашкулите на копринената пеперуда. Копринената буба се отглежда от преди 4000 години, нейна родина е древен Китай. Изнасянето на буби или бубено семе извън границите на империята се наказвало със смърт. В днешно време лидерите на прозиводство на коприна са Китай, Индия, Узбекистан и Тайланд. Използва за контури в хафа (велура, косъма) и за детайли на вълнени килими. Най-фините килими са ръчно връзвани изцяло от коприна върху основа също от коприна. Много мека на допир. С изискан и благороден гланц. Копринените влакна са много здрави и трудно се късат.


Вискоза

Полусинтетични влакна, направени от целулоза. Полусинтетични, защото базовата суровина за тяхното производство е дървесина. Използва се в хафа (велура, косъма) на килима. Като свойства и визия се доближава до коприната. Мека и приятна на допир. Фина и с луксозен лек блясък.


Полипропилен

Използва се за хафа (велура, косъма) при машинно тъканите килими. Тези килими са устойчиви на влага, имат леко тегло, високо устойчиви и по-достъпни като цена.

Термофиксиран полипропилен

С допълнителна обработка за по-голяма здравина и устойчивост на влакното - ако преместите масата, която седи върху килима, нишката ще възстанови своя обем. Повишена е и устойчивостта на влакното и цветовете му при пране. Термофиксираният полипропилен е също и антистатичен и лесен за поддръжка.


Полиестер

Използва се за хафа (велура, косъма) при машинно тъканите килими. Най-достъпен като цена, полиестерът е най-масово разпространеният материал използван при предлаганите на българския пазар килими. Някои производители използват допълнителни обработки за повишаване качествата на полиестера – светоустойчивост, износоустойчивост, устойчивост на почистване и пране, както и еластичността на влакното.