Видове тапети

А. Описание на продукта

Тапетът е елемент от интериорния дизайн, който има най-вече докоративна функция. В някой случаи има и допълнителни практични функции.

Употреба

Повечето тапети се използват за интериорни (вътрешни) стени на жилища, офиси, заведения, хотели, обществени сгради и др.. Някои тапети с допълнителни обработки могат да се използват и за екстериорни (външни) стени.

Разфасовка

Продават се опаковани в рула, всяка ролка има етикет с нейните характеристики, артикулен и партиден номер. Стандартни размери за Европа са най-често – ролки с единична ширина: 0,53 х 10,05 м (~5 кв.м) и 0,70 х 10,05 м (~7 кв.м) и ролки с двойна ширина – 1,06 х 10,05 м (~10 кв.м).

Структура и дизайн

Повърхостта на тапетите може да бъде гладка или структурна. Дизайна да е изчистен – без фигури, на райета или с фигури. Когато тапетът има фигури и те се повтарят, най-често фигурите се напасват за получаване на желаната шарка.

Тапетите са съставени от две части – основа и покритие. Основата най-често се произвежда от хартия или флис (нетъкан текстил), а покритието от хартия или винил.

Най-скъпият тапает 'Les Guerres D'Independence' (Войните на Независимостта), е на стойност 70 883 лв за сет от 32 панела. Дизайнерът на този тапет е Zuber от Франция, клиентелата му е предимно в САЩ.

Б. Съставни части и материал

Тапетът се състои от два слоя:

1) Основа

Хартия

По-евтин материал, използва се от векове; по-трудоемка за работа основа; сваляне чрез намокряне.

За производството на хартиените тапети, които магазини ТАПЕТИя КИЛИМИя предлагат, е използвана предимно рециклирана хартия. Брутното тегло определя качеството на хартиения тапет.

Флис

Нетъкан текстил; използва се от около 20 години; по-стабилен материал; лесна за работа основа; сваляне чрез отлепване като лепенка.

Флис тапетите са най-новата иновация в света на тапетите- възникват само преди 20 години. В България те са познати от по-скоро. Благодарение на лесната работа с тях, любителите на домашна декорация ги предпочитат все повече. Статистиката показва, че над 50% от производството на тапети в света е на флис тапети. Производители предпочитат флиса, защото осигуряват много по-стабилнa основа за иновации в покритието. Лидерите в тапетния бранш постепенно прехвърлят производство си изцяло върху флис с цел запазване на имиджа си.

Флис материалът се получава от съединението на специален дълговлакнест пулп, текстилни влакна и съединително вещество. Това съединение произлиза до 80% от естествени материали.

2) Покритие

Хартия

не се мие; цветовете може да изсветлеят с времето; миризми, тютюн и мазнини попиват и може да оцветят покритието

Мек винил

мие се с мека кърпа; висока слънцеустойчивост, не избелява; не попива миризми

Tвърд винил

силно устойчиво на надраскване и износване покритие; по-трудни замърсявания може да се почистят с мека четка; висока слънцеустойчивост; не попива миризми и мазнини; някои тапети от твърд винил са третирани допълнително и са трудно запалими (имат сертификат, необходим понякога на хотели или обществени сгради)

Tежък винил

най-твърдо и устойчиво на надраскване и износване покритие; повече материал от при твърдия винил; дизайни с повече дълбочина на светлосенките и/или по-тежък стил; най-често при италианските тапети; някои са третирани допълнително и са трудно запалими (имат сертификат, необходим понякога на хотели или обществени сгради)

Tекстил

под текстилни тапети клиенти често имат в предвид тапети с винилно покритие с текстилна структура; истинското текстилно покритие от текстилни нишки често е ръчна изработка; характеристиките зависят от текстила и са обозначени върху всеки тапет, обикновено не се мие; някои тапети с текстилно покритие са третирани допълнително и са трудно запалими (имат сертификат, понякога необходим на хотели или обществени сгради)

Eстествени материали

коприна, бамбук, слюда, зелен чай, злато и др., често се изработват ръчно; характеристиките зависят от материала и са обозначени върху всеки тапет; обикновено са по-чувствителни и изискват по-внимателна поддръжка

В. Тапети с допълнителни функции

Тапети за боядисване

- могат да се използват при неравни стени - много подходящи за хотели и обществени места – устойчиви, лесни за пребоядисване - могат да се боядисват до 10 пъти Рауфазер – тапет от хартия и дървесни частици Флисфазер – тапети изцяло от флис Тапети за боядисване на флис основа – каталог Patent décor, те са гладки отзад и са много лесни за работа

Ремонтен флис

Тези тапети се използват за поправка на стени. Може да се боядисат или да се залепят тапети върху тях. Различават се по грамаж – колкото по-висок грамажът, толкова по-голяма покривност имат

Изолиращ стиропорен тапет

Тези тапети се полагат като допълнителна вътрешна изолация. Залепват се със стиропорно лепило. Ако върху тях ще се полагат тапети се грундират с разредено стиропорно лепило.