Как да максимизираме пространство в малък дом


Имате ограничено място у дома? Не се притеснявайте! В този блог ще разгледаме иновативни начини за оптимизация на малките пространства с помощта на декорация.


1. Илюзията за пространство: Трикове с тапети

 

1.1   Райе за височина


Тапет Лято: Сиво Райе Бяло


Знаете ли, че тапетите с райе са вашият доверен приятел в правенето на една стая да изглежда по-висока? Изберете дизайн и гледайте как стените „растат“ пред очите виТапети 1) ELLE мрамор розов крем2) Лято Вълни Сиво; 3) Тухли & Дърво резки сметана; 4) Инспирейшън орнаменти линии беж; 5) Ърбан Спейсис беж райе


    1.2 Оптични илюзии и 3D елементиФототапет Бял Тунел 4ч


Тапети и фототапети с оптични илюзии или 3D елементи могат да направят стаята да изглежда по-голяма, като добавят усещане за дълбочина и простор.Продукти: 1) Фототапет 3D вълни 4ч; 2) Тапет Копринен ефект Пролет 3D диамант сиво; 3) Тапет-Пано Смарт Арт Изи ЗигЗаг; 4) Тапет Фешън 4 Уолс 3D фигури

    

    1.3 Пастелни цветове и светли тонове


 

Тапет Шейдс ЗигЗаг Зелен


Пастелните цветове и светлите тонове създават възприятие за по-голямо пространство, за разлика от тъмните и наситени цветове. Придържайте се към нежни и светли цветове като бежово, светлосиньо или розово.Продукти: 1) Тапет Пролет Мазилка Розово; 2) Тапет Шейдс ЗигЗаг синьо; 3) Тапет Пролет 3D Вълни Бежово; 4) Тапет Шейдс Спирали Зелено


2. Килими, които правят стаята ви да изглежда по-голяма


Kилимът е много повече от един аксесоар. Той може да преобрази една стая и да я направи по-голяма. С тези съвети ще се наслаждавате на просторен и стилен дом, независимо от квадратурата.

 

    2.1 Избор на правилния размер


 

Да започнем с основите: размерът на килима е ключов. Твърде малък килим може да направи стаята да изглежда още по-малка. Затова изберете такъв, който покрива поне 60-70% от пода. Това ще създаде илюзия за по-голямо пространство.


2.2 Цветове и дизайниКилим Палермо с ресни розов


Знаете ли, че цветът на килима може да направи чудеса? Светлите цветове отразяват светлината и правят стаята по-просторна. Цветове като бежово, светлосиво или пастелни нюанси ще добавят въздушност и ще "отворят" пространството. Килими с големи елементи като едри геометрични фигури или цветя също могат да добавят усещане за простор, тъй като не „затрупват“ визуално стаята.


Продукти: 1) Килим Argentum Големи Цветя; 2) Мек Килим ПанПан екрю; 3) Мек фин шаги Килим Flower вълни беж

2.3 Хоризонтални и вертикални ивици


Релефен 3D Килим Eagle Плетка Сиво


Ивиците са мощен инструмент в дизайна. Ако имате нисък таван, опитайте с килим с вертикални ивици. Те ще "издигнат" пространството и ще добавят височина. А за да разширите стаята, хоризонталните линии са вашето решение. Те ще "разтегнат" пространството и ще го направят по-широко.


Продукти: 1) Вълнен ръчен Килим Nepal; 2) Мек Килим Криейтив Ивици беж; 3) Релефен Килим Argentum линии беж; 4) Килим Adria Кухня Тераса линии


2.4 Формата има значение

Мек Килим Palma Бежово


Квадратни, правоъгълни или кръгли - формата на килима може да промени възприятието за размера на стаята. Правоъгълните килими са класика, но кръглите могат да добавят интересен акцент и да "разчупят" пространството.


2.5 Позициониране и ориентация


Мек Килим Florence Светлозелено


Как подреждате мебелите върху килима може да има голям ефект. Пробвайте да оставите малко свободно пространство около килима. Това ще направи стаята да изглежда по-широка и по-отворена.

 

Сега, когато знаете тези основни принципи, е време да се забавлявате с избора на килим. Не се страхувайте да експериментирате с различни форми и размери. 


3. Многофункционалност


3.1 Откриване на двойната употреба

В малки домове, всеки предмет трябва да работи усилено за оптимизиране на пространството, без да жертвате стил или функционалност. Например, използвайте отваряеми табуретки, които могат да служат като място сядане, а също и за съхранение. Или холна маса с повдигащ механизъм, който отваря допълнително пространство за съхранение.


Не забравяйте и за осветлението. Лампи с регулируема височина могат да бъдат истинско спасение в малки пространства. Те могат да служат както като лампа за четене, така и за осветление за цялата стая.


3.2 Стенни рафтове и полици


Стенните рафтове са чудесен начин да добавите декорация и съхранение в едно. Изберете рафтове с интересен дизайн, за да придадете стил и характер на стаята. Те са идеални за подреждане на книги, сувенири или растения.


3.3 Изкуството да комбинираш


Комбинирайте различни елементи, за да създадете уникален и функционален декор. Например, окачете тиганите на куки или използвайте висящи кошници за съхранение на плодове или зеленчуци. Така не само ще освободите работната повърхност в кухнята, но и ще добавите интересен визуален акцент. Ако пък сте фен на растения, може да използвате стари чаши или керамични съдове като саксии.


3.4 Огледалце, огледалце на стената...


Огледалата могат тотално да преобразят пространството, като правят една стая да изглежда по-светла и просторна. Можете да използвате огледала в различни стаи от къщата, например в хола или коридора, където да служат като декоративни елементи. А пък огледалата с рафтове и куки могат и да се използват  за съхранение на ключове или други предмети.


3.5 Огледала и светлина


Огледалата са не само страхотни за последна проверка преди да излезете, но и могат да направят стаята ви да изглежда по-голяма. Как? Те отразяват светлината и я разпръскват по стаята. Поставете огледало срещу прозорец и вижте разликата.


3.6 Огледала като акцент на стената


А защо да не превърнете цяла стена в огледало? Това не само ще добави стил, но и ще удвои визуално пространството. Изберете рамка, която съвпада с останалата част от интериора.


3.7 Огледала в различни форми и размери


Не е задължително да се придържате към стандартните правоъгълни огледала. Кръгли, овални или други геометрични форми могат да добавят интересен акцент. Малките огледала или огледални плочки също са страхотен начин да добавите блясък и разнообразие. Поставете ги на места, където искате да привлечете внимание.

 

Надяваме се, че малките пространства вече не са проблем. От тапети и килими до огледала и многофункционални мебели, възможностите са безкрайни.


Приятно преобразяване на дома!Related products