5 неща, които искаш да знаеш за влакното на килима

Влакното на килима зависи от плътността на нишката. Тя върви ръка за ръка с нейната височина - плосък килим (късо влакно) или шаги (дълго влакно). Измерва се от повърхността на килима до гърба му. Подбрали сме 5-те най-важни неща, които искаш да знаеш за влакното на килима.

1. Забележи височината на влакното

Височината се различава - от около 6 до 50 мм, някои шагита са и по-дълги.

2. По-плътно не е по-добре

Плътността на влакното само по себе си не е показател за качество. Най-луксозните копринени килими са с много фино и тънко влакно. Имайки това предвид обаче, за натоварени помещения по-плътно влакно може да се окаже по-подходящо и издържливо.

3. По-късо е по-здраво

По правило по-нисковлакнестите килими издържат по-дълго. Често те са и по-лесни за поддръжка, защото по-лесно се прахосмучат.

4. Имай предвид мебелите

Дълговлакнестите килими може да имат меко и луксозно усещане, но те са и по-податливи на смачкване (краката на маса или дивана по-лесно оставят вдлъбнатини).

5. Правилна грижа

Пране на автомивка не се препоръчва за никой тип килими - те не са предвидени да издържат на високото налягане на струята. Специализирани фирми за пране на килими използват по-подходящи и също така ненатоварващи финансово методи.

Прахосмукачки с въртяща се четка може да повредят фини или дълговлакнести килими. Препоръчва се използването на гладък накрайник.

Силни и неподходяши химикали може да разградят и повредят най-вече естествените и килимите с височко качество. За естествени материи се препоръчват специализирани или естествени препарати. Те запазват ценните качества на материите.

Килими с високо качество и за всеки вкус - намерете в магазините на ТАПЕТИя КИЛИМИя.